Jdi na obsah Jdi na menu
 


Části HP

Dursleovi se připravují na příchod šéfa strýce Vernona. Harry je vyhnán do svého pokoje, kde na něj čeká domácí skřítek Dobby. Ten Harryho varuje, aby se do školy čar a kouzel nevracel. Harry je ale ve škole doma. Dobby proto hodí na návštěvu dort. Dursleovým kvůli tomu neprojde velký kšeft.

Dobby použije kouzlo a jelikož v okolí jiní čarodějové nežijí, z kouzla se vyní Harry. Protože je nezletilý a kouzlit mimo školu nesmí, přijde mu varování z Ministerstva kouzel.

Harryho uvězní v pokoji (a nechybý ani mříže). Zde si ho vyzvedne kamarád Ron Weasly a jeho bratři. Ve starém létajícím autě odletí k Ronovy. Harry stráví zbytek prázdnin u Weaslyových a pozná zde pravou rodinnou atmosféru - jak by také ne, když má Ron sestru a pět bratrů ( dva už jsou dospělí a se zbytkem rodiny nežijí).

Na nástupiště 9a 3/4 přijdou jen tak, tak. Celá rodina projde, ale když přijde na řadu Harry a Ron, vztup se jim zavře.

Do školy poletí autem. Po "bitvě" s vrbou mlátičkou se dostanou do školy.

Poznají zde nového učitele Zlatoslava Lockharta a navštíví oslavu úmrtí skoro bezhlavého Nicka. Cestou zpět Harry slyší hlasy, které poslední dobou slýchává často. Na jedné z chodeb uvidí jako první, krví napsanou výhrůžku studentům s nečistou krví. Jsou z toho obviněni.

Kvůli útokům na žáky začne klub sebeobrany. Zde Harry začne mluvit hadí řečí. Chce pomoci studentovi, na kterého útočí had. Opět z toho vyjde jako ten, který na studenta hada poštval. O Harrym se začne mluvit jako o Zmijozelském dědici.

Harry, Ron a Hermiona uvaří mnoholičný lektvar, protože podezřívají Malfoye. Ten ale dědic není.

Harry najde deník. A dozví se, že Hagrid byl podezřívan z podobných událostí. Hermiona s nečistou krví je další zkamenělá oběť. Společně s Ronem navštíví Hagrida, kterého odvezou do Azkabanu (vězení). Vydají se do Tajemného lesa. Promluví si s obřím pavoukem, který jim řekne, že Hagrid je nevinen. Armáda pavouků chce kluky sežrat. Zachrání je létající auto, které do lesa ujelo.

Hermiona v rukou drží papírek, zjistila, že obluda je bazilišek. Ronovu sestru bazilišek unese do tajemné komnaty. Harry, Ron a Zlatoslav se dostanou do tajemné komnaty. Zlatoslav přijde o rozum, Ron s ním zůstává. Harry porazí baziliška a dědice - Voldemorta ( tehdy Toma Radla), který se skrýval v deníku.

Zkamenělí obživnou, Hagrid se vrátí a vše skončí dobře, až na to, že se Harry vrací k Dursleovym

HP má 7 částí: 1.Herry Potter a kámen mudrců

                                                                                              2. HP a tajemná komnata

 

Příběh brýlatého chlapce s nachovou jizvou na čele, připomínající blesk, se odvíjí ve světě kouzel a fantazie.Jeho maminka Lily Potterová byla ta nejlepší čarodějka a jeho táta James Potter zase ten nejlepší čaroděj, kterého všichni znali.

jednoho osudného večera knim domů přišel Voldemort , ale Poterova matka nedovolila ublížit Herrymu, proto se obětovala a přemohla Voldemorta láskou. Chladný Voldemort postupoval dál kupředu a nezajímalo ho, že za sebou zanechává mrtvoly. Jeho oběťmi se stali i James a Lily Potterovi. Harrymu byl v té době jeden rok.  Oné osudné noci došlo ještě k další záhadě k Voldemortově zmizení. Po jeho nevydařeném pokusu zabít i Harryho ztratil sílu a zmizel. Nikdo ho už nikdy nespatřil. A tak se chlapec s nachovou jizvou na čele dostal ke svým jediným příbuzným ke strýci Vernonovi a tetě Petunii. Ti ho přijali s nevítaným úsměvem na rtech a ze života mu dělali peklo.

Harry Potter ve svých jedenácti letech dostal pozvánku do prvního ročníku čarodějnické školy v Bradavicích. Pravda, je to trochu komplikované, náhradní rodiče, totiž strýce s tetou a rozmazleným bratrancem Dudleym, ho v žádném případě nechtějí pustit. Ale po osobní návštěvě školníka bradavické školy Hagrida jim už nic nezbývá, než ho nechat jít. Harry s Hagridem nakoupí školní potřeby a speciálním vlakem se vydávají do Bradavic. 

 Harryho přiřadili do nebelvírské koleje, kde se seznámil se svými budoucími nejlepšími kamarády Hermionou a Ronem.

Sotva se Harry stačil v Bradavicích rozhlédnout, nalezl se svými přáteli podivnou stopu. Někdo vykradl bradavický trezor a snažil se dostat za tajemné dveře, kde tříhlavá obluda hlídala kámen mudrců, ale Harry, Ron a Hermiona ještě zatím netušili, co se za těmi dveřmi ve skutečnosti skrývá. Bylo vidět, že v jejich žilách koluje pravá kouzelnická krev. Pustili se do nebezpečného pátrání a zjistili, že za zamčenými dveřmi je ukryt kámen mudrců. Někdo se ho snažil získat, kdo to zůstávalo pro tři kamarády velkou neznámou. Během pátrací doby po pachateli se Harryho vášní stala kouzelnická hra famfrpál. Naučil se skvěle létat a nebelvírské družstvo ho přijalo jako chytače. Chlapcovou zásluhou vyhrávali jeden zápas za druhým.

Čas plynul a tři přátelé už měli jasno. Jen netušili, že se mýlí. Všechny důkazy ukazovaly na profesora Snapa, a tak se všichni tři vydali pro kámen mudrců. Nenalezli u kamene profesora Snapa, jak se domnívali, ale profesora Quirell, který nebyl nikým jiným než Voldemortem. Kámen mu měl zajistit nesmrtelnost. Opět přišel chlapec s nachovou jizvou na čele a záchránil kámen mudrců. Dostalo se mu za to od ředitele Brumbála velké pocty a zisku v podobě bodů pro svoji kolej. Znovu obdivovaný Harry Potter zvítězil nad zlým černokněžníkem....

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

dobrééééééé

sandra, 3. 11. 2011 10:26

fakttttttttttt uste