Jdi na obsah Jdi na menu
 


KRUTÉ POKUSY NA ZVÍŘATECH-příšerné

 

 Každý chce být co nejpřitažlivější a nejkrásnější… Ale za jakou cenu! Tušíš vůbec, co musí zvířata podstoupit kvůli tomu, aby sis koupil/a svůj oblíbený šampon nebo krém? Následující reportáž ti možná otevře oči…

Krysa "Lilly", která je v laboratoři vedena pod číslem H750, se třese hrůzou po celém těle a hlasitě kvičí strachy! Cítí, jak jí ledový prst klouže po bříšku, a tuší, co bude následovat - žádné mazlení, ale kruté, ohavné a bolestivé pokusy, které nejspíš nepřežije! "Lilly" je totiž jedním z několika milionů hlodavců, kteří jsou po celé Evropě týráni kvůli kosmetickým produktům.

 

A jak vlastně tato "vyvolená" zvířata žijí? Jsou zavřena v malých kotcích a krmení dostávají stejné jako jiní domácí hlodavci. Podle toho by si člověk mohl myslet, že se zase tak špatně nemají. Ale pravda je někde jinde! Ve skutečnosti je pronásleduje obrovský strach.

 

Každý den je pro ně doslova noční můrou, protože ruka, která jim vstříkne pod kůži testovací látku, se může objevit kdykoli! Tyto látky jsou jim zaváděny pomocí úzké hadičky do oblasti břicha, aby se zjistilo, jaké reakce vyvolají. Většinou se jedná o křeče, průjem, zvracení, ochrnutí, někdy dokonce i vnitřní krvácení! Současně se také testuje snášelivost sliznice a kůže. Tekutina se nakape do očí králíka, který je v plném vědomí! Ušák pak musí snášet ukrutnou a pálivou bolest. Poměrně často se objeví zarudnutí, zanícení nebo poškození tkáně testovaného zvířete, které tak nadobro přijde o svůj zrak.

 

Ale krysy a králíci nejsou zdaleka jedinými mazlíky, kteří jsou vystaveni těmto krutým pokusům. Týrání se nevyhnou ani morčata, kterým se pod kůži na citlivých místech těla stříkají různé látky na výrobu krémů. U těchto zvířat se pak často objevují rozsáhlá a bolestivá poranění kůže, někdy dokonce i rakovina!

 

Skončí už konečně tohle zvířecí trápení? A pokud ano, kdy se tak stane? Je sice pravda, že od března letošního roku platí v celé EU zákaz prodeje kosmetiky, která je testována na zvířatech, a také zpřísněný zákon proti týrání zvířat. Ale co si budeme povídat - výrobci si zase nějakou tu cestičku na hranici zákona najdou a zvířecí utrpení bude i nadále pokračovat. Je to hrozné a nebere to konce.

 

Testovaná zvířata jsou opravdu chudáci - spousta z nich nikdy neviděla denní světlo a ani se neproběhla po trávě. Narodí se jen proto, aby zemřela při testování kosmetiky! Nebuď k jejich utrpení lhostejný/á a zapoj se do boje proti tomuhle trápení! Pro začátek stačí, když si budeš všímat, jakou kosmetiku kupuješ. 

 

Bez obav můžeš sáhnout například po značkách:

  • Lavera
  • Alverde
  • Manhattan
  • The Body Shop, ta byla v roce 2005 a 2006 dokonce oceněna několika předními skupinami na ochranu zvířat, jako je např. PETA Europe a RSPCA. Tato společnost prodává kosmetické produkty, které jdou ruku v ruce s vegany a vegetariány - milovníky zvířat. Jediné ingredience, které používá a které jsou odvozeny od zvířat, jsou: včelí med, včelí vosk, lanolin (tuk získaný z vlny) a šelak (vyrábí se z výměšků hmyzu, který se hromadí na větvích stromů). Podrobné informace o této kosmetice nalezneš na adrese www.thebodyshopinternational.com

 

Jaký máš názor na testy na zvířatech? Je ti to jedno, nebo si dáváš pozor na to, jakou kosmetiku kupuješ?

 

Co si myslíš o testování věcí na zvířatech??

Je to hnus!!!Jak to někdo může dělat!?
Je to hnusný...Ale co se dá dělat...
Pořád lepší než aby to testovali na lidech...
Mno a co jsou to jen zvířata...
Je mi to jedno ať si dělaj co chcou...
Asi by se to nemělo dělat....